For øjeblikket vender det danske samfund tilbage til noget, der kan minde om normaltilstand. Efter den næsten komplette nedlukning grundet covid-19, er de fleste utålmodige efter at genoptage nogle af de udskudte aktiviteter. Kunst, kultur og museer har tydeligt været savnet af det store publikum, også selvom institutionerne har været hurtige til at flytte deres tilstedeværelse online.
Midt i glæden er der også frygt; og det handler selvfølgelig både om helbred og økonomi for den enkelte og hendes nærmeste, men også for samfundet og for fremtiden. Klimaudfordringerne er heller ikke forsvundet i mellemtiden, og mange skriver og taler om, at den påtvungne ”pause” bør veksles til grundlæggende forandringer.
Kunsthistorie er et fag, der i høj grad beskæftiger sig med forvaltning af fortiden til glæde for fremtiden. Vi er aktivt og passioneret i gang med at fortolke og udlægge og pege fremad. De ret så forskellige bøger til anmeldelse i dette nummer 16 af Kunsthistorisk Bogliste er et bevis herpå.
I bøgernes verden bevæger vi os mellem 1800-tallets koloniale fotografier fra Indien og den danske guldalders malerier, men vi trækker også op i det 20. århundrede og ind over årtusindskiftet i diskussioner af, hvordan kunstneres værk erindres og anvendes. Undervejs opholder vi os ved både de nationale konstruktioner og de konkrete bygningsværker, vi danskere har med os fra fortiden.
Som humanister og kunsthistorikere bidrager vi til den reflekterede samtale, der skal løfte os ud over usikkerheden. Fortidsforståelse giver os mulighed for at imødegå en uvis fremtid. Kunst og æstetik er ikke kun et fundament, vi kan stå mere sikkert på, men tilbyder også håb og handling. God læsning!
Redaktionen
Kontakt os gerne med kommentarer og forslag ved at klikke hér
Kunsthistorisk Bogliste nr. 16/2020
Vokseværk. Mere af det samme og for lidt af det hele
Dansk Guldalder: Verdenskunst mellem to katastrofer
Anmeldt af Hans Dam Christensen
Situationen er den, at situationisten Jorn blev frarøvet situlogien
Jørn Erslev Andersen, At sætte i situation – Asger Jorns triolektik og situlogi
Anmeldt af Jens Tang Kristensen
Stig Brøgger i fuldt flor
Stig Brøgger – Now Here
Anmeldt af Kamma Hansen
Den danske bygningsfrednings historie?
Hele samfundets eje: Bygningsfredning i 100 år
Anmeldt af Christoffer Thorborg
Under Indiens himmel
John Falconer, Under Indiens himmel: Fotografier fra det 19. århundrede
Anmeldt af Jette Kjærboe
Kunsten, kunsthistorien og det nationale
Jens Tang Kristensen, Nationale konstruktioner i dansk kunst og kunsthistorie
Anmeldt af Claus Møller Jørgensen
Replik til Charlotte Christensens anmeldelse af Breve fra London
Af Sine Krogh og Birgitte Fink