Omvisning ved kurator, museumsinspektør Anna Manly
Vandmoderen, der tager imod Glyptotekets gæster fra sit bassin i Vinterhaven, er skabt til Glyptoteket af den danske billedhugger Kai Nielsen (1882-1924), hvis værker er omdrejningspunktet for et udstillingsprojekt i samarbejde mellem Faaborg Museum og Glyptoteket – to særudstillinger, som vises parallelt på de to museer fra sommeren 2024.
Kai Nielsen var fascineret af menneskekroppen. Han tematiserede både stærke mandekroppe med antikkens idealkroppe som forbillede, som f.eks. i den monumentale skulptur Første generation, og kvindelige figurtyper inspireret af antikkens mytologiske skikkelser som Afrodite, som f.eks. skulpturen Aarhuspigen eller Venus med æblet. Men han fordybede sig også i hverdagsmotiver som Pigebarn, der piller tæer, statuetter af børn og portrætbuster af familien og af sin samtids kendte atleter, kunstnere og kunstsamlere. En stor del af hans værker er placeret i offentlige rum som bl.a. på Blågårds Plads, Nørrebro i København, og han har også skabt Ymerbrønden på Torvet i Faaborg.
Kai Nielsens bestræbelse på at skildre ’det naturlige’ og gøre sine værker tilgængelige forbinder hans kunst med noget jordnært og folkeligt. Samtidig rummer hans skulpturer referencer til mytologiske og antikke fortællinger. Han gik på akademiet i København og blev inspireret på Glyptoteket. Tidligt i karrieren kontaktede han brygger Carl Jacobsen, måske for at inspirere kunstmæcenen til at investere i sine værker. Glyptoteket har en omfattende samling af billedhuggerens skulpturer og skitser, som indgår i udstillingen sammen med indlån fra danske og norske museer og private samlinger.
Praktisk info
Glyptoteket giver fri adgang for alle deltagere i omvisningen, dvs. at der ikke skal indløses billet på forhånd. Vi mødes i forhallen, og omvisningen starter præcis kl. 15.30.
Tilmelding senest søndag d. 23. juni. Max. 25 deltagere
Illustration: Kai Nielsen, Aarhuspigen, 1921. Bronze. Detalje. Glyptoteket © Anders Sune Berg